Keräys äänentoistolaitteiden hankkimiseksi

Aikoinaan käytettynä saamamme äänentoistojärjestelmä on lopullisesti tullut tiensä päähän. Musiikkiväkemme arvion mukaan tarvitsemme uusina ainakin 4 mikkiä johtoineen, 2 kaiutinta ja 2 kaiutinmonitoria. Näiden alustava kustannusarvio on noin 2000 euroa. Hankkeen toteuttamiseksi kerättiin 19.5. jumalanpalveluksessa kolehti, ja nyt on koossa jo noin 850 euroa; keräykseen voi osallistua myös maksamalla haluamansa summan tilillemme Nordea FI38 2058 1800 0108 08 (Helsingin metodistiseurakunta), viitenumerolla 5500. Kiitos lahjoituksestasi!

Collection for a new sound system

The offertory on Sunday 19th May went towards the new sound system. The estimated budget is 2,000 euros; it includes 4 microphones, 2 loudspeakers and 2 monitors. By now we have collected already 850 euros! You may also pay to our account Nordea FI38 2058 1800 0108 08 (Helsingin metodistiseurakunta) using the reference 5500. Many thanks for any donations!

Kevään nuortentapahtumat

Keväällä on vielä yksi nuortenilta 25.5. (yli 18-v.). Nuorten kesäleiriviikonloppu 14.-16.6. Asikkalan Koivurannassa. Lisätietoa myöhemmin. Tervetuloa mukaan!

Vuosikonferenssi 2019 Toivonlinnassa

Suomen Metodistikirkon vuosikonferenssi ja kesäjuhla järjestetään viime vuonna hyväksi havaitussa paikassa eli Piikkiön Toivonlinnassa 27.-30.6. 2019. Tämän sivustomme etusivulta voit ladata esitteet ohjelma- ja hintatietoineen sekä ilmoittautua linkin kautta.

Annual Conference 2019 in Toivonlinna

The UMC Finland-Finnish Annual Conference and Summer Festival will be held in Toivonlinna, Piikkiö, near Turku from June 27th to 30th. The Conference offers a good opportunity to meet with other Methodists and to enjoy the fellowship. The Conference schedule and price list can be downloaded in English from this site (bottom of the Etusivu page).

Bussit 14 ja 18 sekä raitiovaunut 1, 3 ja 10 pysähtyvät kirkon lähellä (Iso-Roobertinkadun pysäkki).

Löydät sivumme Facebookista hakusanoilla "Metodistikirkko Helsinki". - We are in Facebook by the name 'Metodistikirkko Helsinki'.

Lyhyesti Helsingin metodistiseurakunnan historiasta

Helsingin metodistiseurakunta on toistaiseksi pääkaupunkiseudun ainoa suomenkielinen metodistiseurakunta. Kun vuonna 1884 Helsinkiin perustettiin ruotsinkielinen metodistiseurakunta, siihen kuului alusta alkaen myös suomenkielisiä. 1886 perustettiin suomenkielinen pyhäkoulu, ja seuraavana vuonna seurakunta sai suomenkielisen apulaispastorin. 6.7.1894 suomenkielinen ryhmä erottautui omaksi seurakunnakseen, jonka ensimmäiseksi pastoriksi nimitettiin ruotsinmaalainen, mutta suomea opiskellut Gustaf A. Hidén.

Alkuvuosina seurakunta kokoontui vuokrahuoneissa eri puolilla Helsingin keskustaa. Merkittävän sysäyksen työn kasvamiselle antoi vuonna 1907 Metodistikirkon teologisen seminaarin siirtyminen Helsinkiin. Näin seurakunnasta tuli tulevien pappien harjoituskenttä. Vuonna 1909 saatiin sitten oma puukirkko Fredrikintorin laidalle. Seminaarin rehtorilla Johan Wilhelm Häggmanilla oli kuitenkin rohkea näky koko suomalaisen metodistikirkon keskustalosta, joka samalla toimisi pappiskoulutuksen kotina. Näky toteutui vuonna 1929, jolloin puukirkon paikalle nousi 7-kerroksinen kivitalo.

1920- ja 1930-luvut olivat seurakunnassa aktiivista aikaa. Pastoreina olivat Niilo Tuomenoksa ja Toivo Rajalinna. Hengellinen herätys vaikutti seurakunnassa, ja monia ihmisiä, varsinkin nuoria, tuli uskoon. Seurakunnan toiminta oli vilkasta. Sen nuorisoyhdistys harjoitti hengellisen työn rinnalla kulttuuritoimintaa: erilaiset kuorot ja esperantokerho rikastuttivat elämää. Syntyi lähetystyötä ja yhteiskunnallista toimintaa harjoittavia ryhmiä. Alkujaan metodismille oli ominaista, että seurakunnat jakaantuivat pienryhmiin (ns. luokkiin), ja tämä järjestelmä kotiutui myös Suomeen ja Helsinkiin.

1930-luvun loppu ja sotavuodet merkitsivät murrosta seurakunnan elämässä, eikä työ edennyt enää samalla vauhdilla kuin aikaisemmin. Siihen tuli kuitenkin uusiakin piirteitä. 1930-luvun lopusta alkaen kehiteltiin nykyaikaista varhaisnuorisotyötä kerhoineen ja leireineen; leirejä on järjestetty vuosien varrella yhdessä muiden metodistiseurakuntien kanssa. 1950-luvun alussa toteutui varsinkin seurakunnan naisten näky vanhusten kodista. Siitä ei tosin koskaan tullut varsinaista vanhainkotia, mutta vanhusten asuntolakin se on vuosien varrella suonut kodin monille eläkeläisille ja samalla merkinnyt seurakunnan elämälle "hengellistä lämpöpatteria".

Sota-aikaista pastori Peter Talikkaa on seurannut moni saarnamies ja paimen. Vuosien varrella maallikkojen osuus seurakunnan johtamisessa on kuitenkin vahvistunut. Ehkä parhaiten into on säilynyt lähetystyön parissa. Koko Suomen Metodistikirkossa on viime vuosikymmeninä lähetys löytänyt uusia kenttiä aluksi Pakistanista ja Algeriasta, myöhemmin Intiasta, Nigeriasta ja Vepsä-kansan parista Venäjältä. Helsingin seurakunnassa on erityisesti naisliitto tehnyt tällä saralla suurenmoista työtä. Lapsi- ja nuorisotyö on kokenut sekä nousun että hiljaiselon vuosia.

Tällä hetkellä seurakunnassa on noin 200 jäsentä. Viikon päätapahtuma on edelleen sunnuntain jumalanpalvelus (klo 11), jossa saarnalla on merkittävä osuus. Luonteenomaista jumalanpalvelukselle on vapauden ja perinteisen järjestyksen yhdistelmä. Lapsille pidetään jumalanpalveluksien aikana pyhäkoulua mahdollisuuksien mukaan. Viikolla kokoontuu erilaisia pienryhmiä. 2000-luvulla alkoi kokoontua englanninkielinen raamattupiiri, ja toukokuussa 2014 aloitettiin myös englanninkieliset sunnuntaijumalanpalvelukset ulkomailta muuttaneiden metodistien aloitteesta.

(Kirjoitus on lähes sellaisenaan julkaistu Rauhan Sanomia -lehden numerossa 3/2009).

Yksityiskohtaisempi historiikki (puhe, jonka seurakuntaa pitkään palvellut pastori Tapani Rajamaa piti seurakunnan 120-vuotisjuhlassa 1.11. 2014) on luettavissa tästä linkistä.